Reţeta unei cafele tocmai potrivite? „Neagră precum necuratul, fierbinte ca iadul, pură ca un înger şi dulce ca iubirea", potrivit omului de stat francez Talleyrand.
Ieri. La început, cafeaua a fost folosită ca aliment sau medicament. În urmă cu o mie de ani, pe coasta estică a Africii, triburile indigene măcinau boabele crude de cafea şi, prin amestecarea lor cu grăsime naturală, obţineau o pastă pe care o modelau sub formă de bile. Acestea erau ingerate de războinici pentru mai multă energie şi vitalitate. În aceeaşi perioadă, etiopienii obţineau un lichid prin fermentarea în apă a boabelor uscate de cafea, lichid utilizat în scopuri tămăduitoare de către vraci. De fapt, descoperirea cafelei apare menţionată într-o legendă etiopiană, care povesteşte că un păstor yemenit, venit pe coasta Etiopiei cu turmele sale, a observat cum caprele deveneau neastâmpărate atunci când mâncau fructele roşii ce creşteau în tufişurile de pe pământul necunoscut.
Cafeaua a fost preparată pentru prima dată sub formă de băutură caldă în secolul al XI-lea, în Peninsula Arabică. La mijlocul secolului al XV-lea, era folosită frecvent în cadrul ritualurilor religioase în mănăstirile Sufi din Yemen şi din sud-estul Arabiei. Imediat apoi, cafeaua s-a răspândit în Italia prin Veneţia, unde vânzătorii ambulanţi de pe stradă o ofereau alături de limonadă. Prima cafenea europeană a fost deschisă în Veneţia în 1683, iar cea mai renumită a devenit Cafe Florian din Piaţa San Marco, deschisă în 1720. Băutura a devenit rapid un pretext de socializare în locuri publice. În mod previzibil, a început să devină un pretext şi un stimulent şi pentru întâlnirile sau adunările politice, astfel că, în secolul al XVII-lea , în Imperiul Otoman consumul cafelei a fost interzis, băutura fiind asociată cu activităţile politice de rebeliune din Europa.
Azi. Cafeaua este al doilea produs ca impo