Pe masura ce piata de recrutare aluneca pe o panta descrescatoare pe perioada crizei, companiile de resurse umane au gasit colacul de salvare - diviziile de leasing tin in viata afacerile de HR.
Piata locala de leasing de personal este inca in perioada de pionierat, astfel incat are un potential enorm. De exemplu, potrivit unor cercetari de piata citate de TrenkWalder Sobis, in Romania doar 0,1% din forta de munca este angajata in regim de leasing.
Sre comparatie, Ungaria si Slovacia au un procent de 0,3%, iar media pe Europa ajunge undeva la 3,5%. "Companiile mari folosesc acest sistem pentru ca au experienta beneficiilor leasingului in alte tari, iar, pe baza experientei colegilor din alte tari, cred ca leasing-ul de personal va ajunge sa fie un serviciu folosit si de companiile de dimensiuni medii si mici. Partenerii din Austria au in leasing si 5 -6 angajati pentru companii mici”, explica Bogdan Florea, managerul companiei de resurse umane Trenkwalder Sobis, cu afaceri de 8,9 milioane de euro in 2009.
Cu o cifra de afaceri de 8,9 milioane de euro, compania sibiana Trenkwalder Sobis declara catre Ministerul Finantelor in 2006, dupa intrarea in companie a actionarului principal austriac Trenkwalder, numai 378.000 de euro.
In acest moment, aproximativ 80% din veniturile companiei sunt reprezentate de divizia de leasing de personal, business-ul principal al companiei austriece Trenkwalder, care detine un pachet majoritar de 85% din compania romaneasca TrenkWalder Sobis. Restul de 15% apartin actualului manager general, Bogdan Florea.
Compania se plaseaza pe locul cinci in topul companiilor de resurse umane, realizat pe baza cifrelor de afaceri inregistrate in 2009. Locul intai in clasament este ocupat de compania de resurse umane Lugera & Makler, urmata de Adecco, Manpower si Grupul Apt.
Pentru companiile care si-au infii