Efectul răcirii organismului după consumul de lichide reci ori îngheţată nu e decât de moment, spun medicii, care recomandă băuturile călduţe. Sursa: Andrei Spirache
Atunci când e cald afară, organismul "cere" alimente şi lichide reci, care dau senzaţia de răcire. Astfel de produse pot însă favoriza răcelile, avertizează medicii.
Pentru a vă răcori, medicii recomandă mai degrabă lichidele călduţe, cum ar fi ceaiurile neîndulcite care ajută la hidratarea organismului, fără să aibă efecte adverse.
Băuturile reci consumăenergia şi încălzesc
"Cea mai bună soluţie, dar şi măsură de precauţie pentru răceală, este să apelaţi la băuturi calde, pentru că cele reci predispun organismul la un consum de energie care îl fac să se încălzească în timp, senzaţia de răcire fiind doar de moment", explică Bogdan Ioachim, medic nutriţionist.
Dacă însă nu puteţi rezista tentaţiei de a mânca o îngheţată sau de a bea lichide foarte reci, trebuie să limitaţi consumul; pe lângă răceală, există şi riscul de îngrăşare din cauza caloriilor.
"Înainte de a înghiţi îngheţata, ţineţi-o pe limbă până se încălzeşte. Astfel, evitaţi pericolul de a răci. La fel şi lichidele reci trebuie ţinute în gură până se încălzesc şi abia după acea le puteţi înghiţi", recomandă medicul de familie Remus Lupu.
De ce ne îmbolnăvimde la alimente reci
Toate lichidele şi alimentele reci cauzează vasoconstricţie (îngustare a calibrului vaselor de sânge, prin contracţia musculaturii pe reţilor) pe unde trec, scăzând aportul de sânge, ceea ce face ca oxigenarea căilor respiratorii să fie deficitară. Acest lucru predispune organismul la răceli, explică medicii.
"Existenţa unei cantităţi mai mici de sânge înseamnă mai puţin oxigen, iar mucoasele căilor respiratorii superioare sunt hipooxigenate, ceea ce le face mai predisp