Administraţia de Apă Dobrogea Litoral a ridicat, în week-end, 111 tone de deşeuri şi 975 tone de alge de pe sectoarele de plajă aflate în administrare
De la începutul sezonului, au fost colectate 1.693 tone
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a ridicat în acest week-end de pe sectoarele de plajă aflate în administrare o cantitate de 111 de tone de deşeuri şi 975 tone de alge, care au fost colectate şi transportate la gropile ecologice, a anunţat, ieri, administraţia.
"De la începutul sezonului a fost colectată de pe plajele litorale o cantitate de 1.693 tone de alge", se arată în comunicatul administraţiei. Potrivit ABADL, prezenţa masivă a algelor în apa mării, în afară de disconfortul pe care îl provoacă, nu este dăunătoare sănătăţii turiştilor.
"Eutrofizarea este un fenomen care apare în timpul verii, când la temperaturi ridicate cresc şi concentraţiile de nutrienţi din apă. Procesul de eutrofizare este cauzat de cantităţile mari de substanţe nutritive prezente în apă, care, în asociere cu diferiţi poluanţi, au un efect negativ, de reducere a biodiversităţii", potrivit unui comunicat, citat de NewsIn. Totodată, în comunicat se mai arată că "unul din primele semne ale prezenţei unei cantităţi mari de nutrienţi este dezvoltarea abundentă a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de înflorire algală. Înflorirea algală şi dezvoltarea plantelor acvatice determină, însă, reducerea transparenţei apei şi a oxigenului, cu impact negativ asupra faunei".
Nutrienţii sunt compuşi chimici ai azotului şi fosforului de tipul azotiţilor, azotaţilor, azotului amoniacal, azotului total, fosforului dizolvat şi fosforului total.
ABADL administrează circa 35% din întreaga plajă
De altfel, ABADL plăteşte peste 2 milioane lei pentru curăţatul plajelor în acest sezon, pe sectoarele pe care le administrea