Dacă pentru practicarea anumitor meserii diploma de licenţă este esenţială, pentru altele ea nu face decât să deschidă uşa angajatorului. De cele mai multe ori, experienţa şi performanţa la job contează la fel de mult ca şi diplomele obţinute în facultate.
Valentin Anghel, un tânăr din Bucureşti, şi-a deschis propria afacere în vânzări de credite, după ce a învăţat meserie la locul de muncă. Abia apoi a început o facultate. Acum, ca angajator, spune că nu-şi recrutează personalul în funcţie de diplomele pe care le deţin candidaţii, ci de experinţa acumulată în domeniu.
A început de la mătură
Preferă să recruteze însă oameni care au absolvit o facultate, pe motiv că „sunt mai responsabili". Valentin Anghel s-a angajat, de foarte tânăr, într-un notariat, făcând iniţial „munca de jos", după cum spune el. „Făceam curierat. Alergam cu acte prin diferite locuri".
Deşi nu începuse nicio facultate la momentul respectiv, spune că a fost ambiţios şi cu ajutorul notarului a învăţat legislaţia necesară pentru a putea reprezenta notariatul la biroul de carte funciară. A fost trecut pe funcţia de secretar şi se ocupa de înscrierile de ipoteci la creditele pentru locuinţe, de extrasele de carte funciară sau de radierile de ipoteci.
„Am învăţat foarte multă legislaţie şi ajutam clienţii care se loveau de diverse probleme atunci când vroiau să-şi facă un credit pentru a cumpăra o casă. De exemplu, nu aveau anumite formalităţi împlinite sau aveau acte greşite, iar eu îi îndrumam către instituţii şi-i învăţam procedurile ca să-şi poată face dosarul în regulă", a mai spus Valentin Anghel.
Între timp începuse facultatea, când i-a venit o idee. „M-am gândit să-mi deschid o afacere folosindu-mă de ceea ce am reuşit să învăţ în notariat şi mi-am deschis o firmă care intermediază procesul de credite şi sunt foarte mulţumit de afacerea mea", a ma