După ce Marea Britanie a anunţat şi ea un plan de austeritate fără precedent, putem spune că Uniunea Europeană intră într-o logică de austeritate fără precedent. Iar ţările care nu au pronunţat încă explicit cuvântul se pregătesc să o facă. Este cazul Franţei unde guvernul îi pregăteşte treptat pe francezi pentru acceptarea unor astfel de măsuri. Iar modul în care guvernul pregăteşte spiritele nu este lipsit de abilitate. O radiografie a austerităţii în Europa de Matei Vişniec (audio).
După ce Marea Britanie a anunţat şi ea un plan de austeritate fără precedent, putem spune că Uniunea Europeană intră într-o logică de austeritate fără precedent. Iar ţările care nu au pronunţat încă explicit cuvântul se pregătesc să o facă.
Este cazul cu Franţa unde guvernul îi pregăteşte treptat pe francezi pentru acceptarea unor astfel de măsuri. Iar modul în care guvernul pregăteşte spiritele nu este lipsit de abilitate. Reforma legată de pensii a fost pregătită de ministrul de resort în continuă concertare cu sindicatele, dar şi pe fondul unei anumite ambiguităţi.
Cuvântul de ordine pare să fi fost următorul: nici o cifră precisă, altfel spus s-a discutat enorm depre ieşirea la pensie la peste 60 de ani, dar autorităţile s-au abţinut să spună dacă acest prag va fi împins la 52 sau la 63 sau chiar la 64 de ani. O adevărată "muncă de lămurire", ca să folosim o veche expresie de pe vremea comunismului, a fost dusă de guvern prin intermediul mediilor de informare pentru convingerea opiniei publice.
Iar rezultatul este destul de neaşteptat: francezii, care de obicei ies în stradă cu mare uşurinţă, reflex moştenit de la Revoluţia franceză, par să se fi resemnat în privinţa acestei reforme şi a ideii că pe viitor vor trebui să lucreze mai mult.
Există însă o resemnare aproape în întreaga Europă, pe care o evocă şi cotidianul economic Les Echos. Peste tot oame