Cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de pe țărmul românesc al Mării Negre, a început să genereze electricitate din surse regenerabile, cinci turbine fiind deja funcţionale, se arată într-un comunicat al Continental Wind Partners (CWP), managerul de proiect.
Acest pas este „un binemeritat succes pentru compania americană Continental Wind Partners (CWP) după cinci ani de muncă și o piatră de hotar pentru România, care urmărește să își reducă dependența de cărbune și să atingă obiectivele europene în ceea ce privește energia regenerabilă", se arată în comunicat.
Parcul eolian din Fântânele, situat la aproximativ 50 kilometri de Constanța, este acum conectat la rețeaua națională de electricitate, administrată de Transelectrica. Cinci turbine eoliene produc deja energie, urmând ca altele să fie pornite în decursul lunilor viitoare.
Din totalul de 139 de turbine de la Fântânele, 114 sunt deja instalate. În apropiere, la Cogealac, alte 101 turbine urmează a fi construite.
„Punerea în funcțiune a acestui proiect a adus România mai aproape de standardele Uniunii Europene Este, de asemenea, un vot de încredere pentru climatul de investiții local", a declarat Mark Crandall, președintele CWP.
Dezvoltat și administrat de CWP, parcul eolian din județul Constanţa va fi cea mai mare investiție terestră de acest gen din Europa, cu o capacitate de 600 MW în momentul finalizării proiectului. Lucrările de construcție au început la sfârșitul anului 2008.
Compania energetică CEZ a asigurat finanțarea proiectului, în timp ce asistența în construcție și echipamentul au fost furnizate de EnergoBit, Viarom, GE Wind Energy, Areva și Emon. Partenerul român, Monsson Alma, a colaborat cu CWP pentru dezvoltarea și administrarea proiectului.
La momentul finalizării, investițiile vor totaliza 1,1 miliarde de euro, reprezintând cea mai mare investiți