Veteranul de război are peste 60 de ani de experienţă în tâmplărie. La cei 94 de ani, nea Ion recită poezii la diverse evenimente în satul său natal, Leleşti.
Unul dintre cei mai buni tâmplari din Gorj trăieşte în localitatea Leleşti. Ion Giorgi are 94 de ani şi este cel mai bătrân meseriaş din comună. Nea Ion, aşa cum îi zic sătenii, a învăţat tâmplărie de la fratele său, care era un bun meşter. Deşi are doar şapte clase, nea Ion a făcut porţi înalte, butoaie, mese, scaune, putini şi cuiere din lemn pentru toţi consătenii.
Trăgea cu proiectile de 42 de kilograme
„Am făcut porţi, unele înalte de cinci metri, pentru diferite persoane care mi-au solicitat serviciile şi chiar pentru unele biserici. Am învăţat de la fratele meu tâmplărie, dogărie şi dulgherie. Am devenit priceput şi foarte căutat, nu cred că mă întrece vreun alt tâmplar în această meserie. La vârsta de 16 ani plecam la muncă prin judeţ. Asta până la 20 de ani când m-am înrolat în armată“, povesteşte Ion Giorgi. La 22 de ani a fost încorporat ca observator-operator la Unitatea Militară din Târgu-Jiu, exact pe vremea cedării Ardealului către Ungaria. Timp de şapte ani a fost plecat pe front. „Am luptat şi împotriva ruşilor. În 1941, am trecut Prutul şi Nistrul ca să ne apărăm ţara. Duşmanii noştri voiau să ne ia Basarabia. Am fost declarat cel mai bun trăgător cu proiectil de 42 de kilograme greutate. Aveam servanţi care mă ajutau. Atacul începea noaptea la ora 4.00 şi se-auzeau necontenit păcănitul mitralierelor, urletele răniţilor, avioanele. Mulţi oameni mureau împuşcaţi, în jurul meu. În toată perioada de chin mă rugam la Dumnezeu să ajung sănătos acasă. În 1944, când războiul a luat sfârşit am primit numeroase decoraţii pentru bravurile pe care le-am făcut pe front“, îşi aminteşte nea Ion.
A sculptat pridvoare
Majoritatea caselor cu pridvor din comuna Leleşti,