Studiile la universităţile din străinătate pot fi la fel de ieftine ca cele de la instituţiile de învăţământ superior din România. Sunt şi universităţi care se află în vârful clasamentelor internaţionale, unde un an de studiu costă câteva mii de euro. Absolvirea acestor instituţii oferă însă reale avantaje la angajare.
În funcţie de profilul facultăţii şi de ţara în care studentul doreşte să studieze, fie că este vorba despre programe de licenţă, masterat sau doctorat, costurile de şcolarizare variază de la gratis pentru cetăţenii Uniunii Europene care merg la studii în ţări ca Norvegia, Suedia sau Danemarca şi câteva mii de euro la prestigioasele universităţi americane ca Harvard, Columbia, Standford sau Georgetown.
Dacă în Europa, costul mediu pentru un an de studii depăşeşte rar pragul de 15.000 euro, în Statele Unite ale Americii, în funcţie de profilul facultăţii, costurile cursurilor de masterat variază între 20.000 - 80.000 dolari.
Gratis în ţările nordice
Astfel, Universitatea din Copenhaga, Danemarca, instituţie care a fost clasată în 2009 pe locul 48 în topul celor mai bune universităţi din lume, nu percepe taxă de şcolarizare studenţilor care provin din ţările UE. În plus, criteriile de admitere sunt aceleaşi cu cele solicitate studenţilor danezi, calitatea candidaţilor şi nivelul de pregătire fiind elementele esenţiale luate în considerare în procesul de recrutare.
Universitatea din Geneva, Elveţia ocupă locul 68 în topul mondial însă percepe o taxă de şcolarizare comparabilă cu cele impuse de universităţile româneşti: 670 euro pe an. Universitatea din Amsterdam, ocupantă a locului 53 în topul mondial, oferă învăţământ în limba engleză sau olandeză, în schimbul unei taxe de şcolarizare de 1.565 euro pe an.
Taxa anuală de şcolarizare în instituţiile de învăţământ superior de stat variază în Franţa între 150 - 900 e