Ultimul supravieţuitor al grupului de luptători anticomunişti conduşi de Teodor Şuşman, care au acţionat în împrejurimile satului Răchieţele, judeţul Cluj, are 85 de ani şi a participat activ la acţiunile Centrului pentru Investigarea Crimelor Comunismului pentru descoperirea locului unde a fost îngropat liderul grupului. Sursa: Mihai ȘoicaSursa: Mihai Șoica
1 /.
Teodor Suciu, zis a Volcii, a fost timp de doi ani membru în grupul Şuşman, după care a fost prins de Securitate şi obligat să devină informator.
Omul a refuzat acest statut şi, în cele din urmă, a executat şapte ani de temniţă grea la minele de plumb de la Baia Sprie. Bătrânul Volcea a fost alături de grupul lui Şuşman vreme de doi ani.
"Am fugit de acasă pentru că unul Paşcu Suciu (bunicul preotului din Răchiţele, Teodor Boc, văr cu premierul Emil Boc – n.r.) le-a spus securiştilor că trebuie să îi aresteze pe prietenii lui Şuşman şi pe cei care îl sprijineau. Şi aşa or şi făcut că într-o zi, prin 1948, când veneam acasă, un unchi a meu mi-a spus că securiştii sunt la noi acasă şi aşa am ajuns să fug. Prima dată nu am luat nimic, apoi m-am întors şi am luat armele şi vreme de doi ani am stat cu Şuşman şi oamenii lui", îşi începe povestea Teodor Suciu.
"I-am zis să împuşcăm securişti"
Deşi are 85 de ani şi a făcut închisoare politică într-un loc unde şi cele mai tari caractere erau "înmuiate" de regimul comunist, Teodor Suciu se ţine foarte bine, iar memoria nu îi joacă feste.
Bătrânul povesteşte cu acurateţe momentele trăite în urmă cu 60 de ani. Timp de doi ani, cât a stat alături de Teodor Şuşman, grupul nu a întreprins nicio acţiune împotriva regimului comunist.
"Nu am făcut lucruri rele. Toată ziua ne feream să nu ne prindă Securitatea. Eu am stat doi ani şi apoi am auzit că au bătut-o pe mama foarte tare. Atunci i-am spus lui Şuşman să îi aşteptăm pe secur