Primele cuvinte în limba română, paradisul sonor al marilor clasici vienezi, muzică rebetiko, pantomimă, scurtmetraje, imagini alese via Facebook şi bonusuri culinare reprezinta oferta Nopţii Institutelor Culturale de vineri, 25 iunie, ora 17.30, până sâmbătă, 26 iunie spre zori, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru 38.
Potrivit comunicatului ICR, programul începe vineri, la ora 17.30, cu o lecţie demonstrativă de limba română sub egida Romania(n) in a Nutshell - Cursuri de limba română pentru străini în Bucureşti.
De la ora 18.30, la a treia întâlnire din seria Restul e muzică... Comentând istoria muzicii clasice cu Dan Dediu şi invitaţii săi, virtuozii din Romanian Piano Trio, Alexandru Tomescu, Răzvan Suma şi Horia Mihail, aduc la ICR triada clasicismului vienez – Mozart, Beethoven, Haydn.
După fraze verbale şi muzicale, un interludiu vizual: o selecţie de fotografii cu şi despre ICR, trimise de prietenii de pe Facebook ai Institutului, va fi expusă în grădina de pe Aleea Alexandru, iar cele mai bune vor fi premiate la lumina lunii.
Sala ICR se va redeschide apoi, de la ora 21.30, pentru un spectacol fără cuvinte şi fără sunete, dar cu multe înţelesuri. Spectacolul de pantomimă România. Închis pentru inventar a fost special conceput pentru proiectul Generaţia 89 (www.generation89.eu) şi reprezintă viziunea tinerilor actori Eduard Adam, Dragoş Huluba şi Violeta Huluba asupra României comuniste.
De la 22.30, grădina se animă din nou, cu Foteini Velesiotou şi formaţia sa (Lakis Chalkias – bouzouki, Makis Pantsios – chitară, voce, Dimitrios Tsiolchas – acordeon, voce). Concertul, oferit de Fundaţia Culturală Greacă, prezintă muzica rebetiko, un gen ivit la începutul secolului XX, în mediul urban, şi asociat, la începuturi, cu taverna, ouzeria sau închisoarea. Foteini Velesiotou este cunosc