Licentele audiovizuale de televiziune digitala terestra, necesare posturilor TV care vor sa fie difuzate pe viitoarea platforma de televiziune digitala terestra, vor fi acordate la cerere pentru radiodifuzorii care au licente de emisie TV analogica terestra si prin concurs pentru cei care au licente de emisie TV prin satelit, cablu sau nu detin licente, potrivit unui proiect de decizie supus spre consultare publica marti de CNA. Incetarea semnalului TV analogic si trecerea la televiziunea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012, obligatie asumata la nivel UE, ar putea aduce in prima faza 14 posturi TV in format digital terestru ce vor fi receptionate gratuit la nivel national. Vor vrea radiodifuzorii sa fie difuzati pe noua platforma sau vom asista la un esec?
Primele doua multiplexe digitale (n.r. un multiplex digital reprezinta un grup de servicii - de radiodifuziune, TV si multimedia, transmise pe cale radio terestra, utilizand o modulatie digitala) prin care s-ar putea receptiona gratuit 14 programe TV in format digital terestru ar putea fi acordate in toamna acestui an, a anuntat recent autoritatea de reglementare in comunicatii. Cu aceasta ocazie am asista practic la nasterea unei noi platforme majore de difuzare a programelor TV, pe langa transmisia prin cablu sau satelit.
TVR1, TVR2, Realitatea, Antena1, Pro TV, Prima TV si National TV - posibili solicitanti. Care vor fi celelalte 7 posturi TV?In proiectul autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) se mentioneaza in mod cert ca primul multiplex va asigura cel putin transmisia programelor publice de televiziune furnizate de Societatea Romana de Televiziune, TVR1 si TVR2.
Radu Teodorel, director al directiei control si digitalizare in Consiliul National al Audiovizualului (CNA) sustine ca exista sapte principali potentialii solicitanti:
"Pe primele doua multiplex