Notarii publici, una dintre categoriile profesionale cele mai contestate deoarece practică onorarii comparabile cu cele din statele Uniunii Europene, deşi veniturile medii ale populaţiei sunt de câteva ori mai mici, spun că intenţionează să reducă onorariile practicate pentru o serie de servicii prestate, dar au nevoie de aprobarea Ministerului de Justiţie pentru acest demers.
Notarii pot ajunge la venituri lunare cuprinse între 5.000 şi 20.000 de euro, dar nu precizează cu cât ar putea reduce onorariile prestate.
O primă măsură în acest sens a fost luată în cadrul programului Prima casă, unde onorariile au fost reduse cu 30% faţă de tranzacţiile imobiliare obişnuite, astfel că pentru legalizarea unui contract de vânzare-cumpărare a unei locuinţe prin programul de sprijin guvernamental, cu un preţ de aproximativ 50.000 de euro, onorariul notarial se ridică la circa 2.160 de lei (500 de euro), cu TVA inclusă, potrivit reprezentanţilor Uniunii Naţionale a Notarilor Publici (UNNPR).
"Congresul notarilor publici a hotărât în unanimitate să continue politica de măsuri sociale iniţiate prin diminuarea onorariilor pentru programul Prima casă, hotărând reducerea tarifelor de onorarii ale notarilor publici şi pentru alte acte şi proceduri notariale, în scopul susţinerii cetăţenilor ale căror venituri s-au diminuat odată cu acutizarea crizei economico-financiare", spun reprezentanţii UNNPR.
Notarii vor înainta Ministerului de Justiţie o serie de propuneri privind reducerile de onorarii, care ar putea fi diferenţiate în funcţie de serviciile prestate.
"Procedura pe care o urmărim de reducere a onorariilor nu este determinată de un procent fix. Am luat această decizie pentru a veni în sprijinul persoanelor cu venituri mici şi mijlocii, astfel că intenţionăm să reducem onorariile pentru acte legate de moşteniri, testamente, partaje sau ipoteci. Nu pu