Sistemul judiciar din România are 800 de posturi vacante, a declarat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Florica Bejinaru.
Pe de altă parte, „chiar dacă am avea schemele complete, ele nu ar fi suficiente pentru volumul de activitate”.
Această situaţie este periculoasă, întrucât “este mai mare riscul să greşeşti atunci când ai de soluţionat peste o sută de dosare decât atunci când ai de soluţionat 10-20 de dosare. Iar calitatea actului de justiţie este mult mai mare atunci când ai un număr de dosare mai mic decât atunci când ai de soluţionat peste o sută de dosare”, a avertizat Florica Bejinaru.
Ea a făcut aceste declaraţii la conferinţa "Alegeri CSM 2010", organizată astăzi la Bucureşti de Societatea Academică Română, Fundaţia Freedom House şi Ambasada SUA. Cel mai grav deficit numeric este la nivelul procurorilor şi este favorizat de faptul că unii procurori aleg să devină judecători. Pe de altă parte, participanţii la conferinţă au recunoscut că există şi magistraţi slab pregătiţi.
“99,99 la sută dintre magistraţi au fost declaraţi ca fiind excepţionali. O ştim cu toţii că nu este aşa”, a afirmat procurorul Bogdan Licu, membru al CSM. O posibilă explicaţie pentru greşelile magistraţilor a oferit-o judecătoarea Dana Gârbovan, de la Curtea de Apel Cluj. În opinia acesteia, un magistrat are nevoie nu doar de o bună pregătire profesională, care se poate obţine în facultate, ci şi de o “doză de umanism, în sensul bun al cuvântului”, pe care o aduce experienţa de viaţă a fiecărui magistrat.