Majoritatea proiectelor depuse în cadrul Programului Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE) se împotmolesc în birocraţia de la Bucureşti.
“în 2009 am lucrat cu experţii noştri, cu şase oameni care s-au ocupat de evaluarea tuturor proiectelor. Evident că nu am putut face faţă, iar evaluarea a durat mult. Din această cauză am decis ca în acest an să lucrăm cu o firmă de consultanţă, cu mulţi angajaţi, cu o cifră de afaceri mare. Şi am ales KPMG. Deşi contractul cu ei expiră în data de 4 iulie, până acum nu au predat niciun contract”, a declarat, astăzi, şeful serviciului de Programe şi Asistenţă Tehnică (OI POS CCE), Adrian Potorac, cu ocazia unui seminar organizat de Oficiul Teritorial pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii (OTIMMC) şi Banca Transilvania (BT).
întârzierile în semnarea contractelor de finanţare sau în primirea rambursărilor nu fac decât să complice soarta firmelor. “Am depus în 2007 un proiect pentru investiţii în echipamente IT. Acum am primit contractul de finanţare. Ironia este însă că multe dintre dispozitivele trecute în proiect nici măcar nu se mai fabrică”, a subliniat directorul unei firme clujene din sectorul IT, prezent la discuţii.
“Lucrăm acum cu 10 proiecte în valoare de aproape 29 de milioane de euro. Şi avem o cerere de rambursare care stă de 11 luni la Organismul Intermediar”, subliniază şi Mihaela Brustur, reprezentant al unei firme de consultanţă din domeniul fondurilor europene.
Potrivit lui Potorac însă principalii vinovaţi pentru gradul redus de absorţie a banilor europeni sunt chiar consultanţii. “80% din proiecte sunt respinse din cauza calculelor greşite”, a subliniat Potorac. în replică, angajaţii din companiile de consultanţă spun că primesc informaţii greşite de la Autoritatea de Management. Potrivit declaraţiilor lui Adrian Potorac, în 2009 au fost se