Libanezul Mehdi Awdi care, alături de fratele său Hassan, este patronul unui holding de peste 70 de firme - multe fantomă - a fost ridicat ieri dimineaţă de la vila sa din Capitală de forţele speciale ale DIICOT şi dus la Parchetul General pentru audieri. Alături de Mehdi Awdi au fost luaţi de acasă alţi şase colaboratori - patru libanezi şi doi români.
Grupul de criminalitate organizată al fraţilor Awdi este acuzat de spălări de bani, evaziune fiscală, delapidarea activelor Rodipet SA şi asociere pentru săvârşirea acestor infracţiuni. Prejudiciul creat statului numai prin devalizarea RODIPET este de 35,5 milioane de euro. Instrumentarea cazului a fost începută anul trecut de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, în colaborare cu SRI, sub îndrumarea procurorilor DIICOT.
Probele sunt reprezentate de documentele de contabilitate ale celor peste 70 de firme, ridicate ieri de anchetatori în timpul celor 36 de percheziţii domiciliare din Bucureşti şi judeţele Constanţa şi Ilfov. Aseară, percheziţiile nu se terminaseră.
Firme-fantomă care ating siguranţa statului
Din documente ar rezulta faptul că fraţii Awdi au înfiinţat zeci de firme, multe dintre ele fantome în paradisuri fiscale, pentru devalizarea activelor statului pe care le-au adjudecat în cadrul procesului de privatizare, spun surse judiciare. Spre exemplu, prin metode de tip suveică, fraţii Awdi ar fi înstrăinat activele RODIPET SA - imobile, terenuri, maşini - iar cu banii ar fi plătit servicii inexistente către firmele controlate tot de către ei. Cu o parte din bani, şefii grupării au cumpărat diverse active atât în România, cât şi în străinătate, în special în Liban. O altă parte din bani a fost externalizată către firmele familiei Awdi din Liban sau din paradisul fiscal Delaware (SUA), tot ca plăţi pentru servicii fictive, spun anchetatorii. Potrivit surse