Neagu Djuvara, Radu Gabrea şi Ion Vianu, alături de alţi intelectuali şi artişti români povestesc de ce au revenit în ţara natală. „De ce m-am întors în România“, volumul coordonat de Sandra Pralong, cuprinde mărturiile a 39 de profesionişti care au renunţat la străinătate pentru România.
Cartea publicată la Editura Polirom, concepută şi realizată de Sanda Pralong, specialist în comunicare cu o carieră impresionantă, este un bun prilej de reflecţie atât despre destinul colectiv al identităţii româneşti postdecembriste, cât şi despre destinele individuale ale unor personalităţi culturale şi ale unor profesionişti de înalt nivel din România, care au ales să revină în ţara de origine după anii '90. S-au întors pentru a-şi construi o viaţă profesională, socială şi personală în ţara natală, cu preţul renunţării la cariera din străinătate.
Autorii textelor confesive din volum sunt din generaţii diferite, vin din medii sociale diverse şi funcţionează în variate domenii, din sfera artei şi din cea ştiinţei deopotrivă. Printre personalităţile cele mai cunoscute care figurează în volum se numără Alteţa sa Principesa Margareta a României, Neagu Djuvara, Radu Gabrea, Ion Vianu, Mariana Nicolesco sau Sorin Alexandrescu.
Motivele revenirii
Cartea conturează atât imaginea unui stat care-şi revine după o suferinţă de o jumătate de secol, precum şi o incursiune în câteva conştiinţe pentru care identitatea naţională joacă un rol însemnat. „De ce m-am întors în România" este rodul unei cercetări de sociologie, de psihologie şi de istoria mentalităţilor deopotrivă.
În argumentul care precedă mărturiile, Sandra Pralong sintetizează motivele pentru care asemenea personalităţi au luat decizia de a reveni, după ce-şi construiseră o carieră remarcabilă în străinătate: „Mulţi dintre ei au făcut-o pentru potenţialul acestei ţări, în care cred, pentru oportunităţil