Campania României Libere pentru reconsiderarea atitudinii faţă de cel mai mare artist român, Constantin Brâncuşi, continuă astăzi cu un nou episod, care dezvăluie cum au reuşit doi români din America să strângă bani pentru construirea unui Centru Cultural la Târgu Jiu.
Proiect realizat de firma americană care a supravegheat restaurarea Ansamblului Monumental
Centrul Cultural „Constantin Brâncuşi" va fi construit pe baza unui proiect al unei firme de arhitectură din Statele Unite, condusă de românul Mihai Radu, implicat în urmă cu mai bine de zece ani în restaurarea Ansamblului de la Tg. Jiu. WMF a fost principalul partener al României la restaurarea Coloanei Infinutului, demers început în 1996 la iniţiativa Micăi Ertegün, de altfel membru în board-ul Fondului Mondial al Monumentelor .
Firma de arhitectură din SUA a fost contactată de WMF şi Mica Ertegün în 1997 în vederea verificării calităţii procesului de restaurare: „Trebuia să verificăm dacă procesul de restaurare avansa cum trebuie şi era făcut conform legilor de restaurare internaţionale. Ei erau îngrijoraţi că proiectul nu avansa destul de repede", a explicat pentru România liberă Mihai Radu, adăugând că după această vizită în România, imediat s-a făcut o nouă echipă de specialişti din Europa şi SUA care a revăzut toată documentaţia realizată de echipa însărcinată iniţial cu restaurarea. „Am costatat că unele lucruri nu erau făcute bine din punct de vedere tehnic şi am refăcut o parte din documentaţie", mai spune arhitectul.
Proiect premiat în America
În 2001 s-a încheiat procesul de restaurare al Coloanei Infinitului. Însă Mihai Radu ne-a explicat că încă din 1999 a înţeles importanţa creării unei viziuni generale „pentru tot ansamblul şi urbanismul oraşului Tg Jiu". Astfel că, biroul său de arhitectură a pregătit un proiect de urbanism pentru o dezvoltare pe parcursul a 30 de