Euribor a atins ieri maximul ultimelor opt luni, în condiţiile în care criza datoriilor din Europa afectează în continuare credibilitatea regiunii, iar împrumuturi în valoare de 442 mld. euro contractate de la Banca Centrală Europeană de către diverse bănci se apropie de scadenţă, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Euribor este preţul pe care îl plătesc băncile între ele pentru a-şi împrumuta euro şi o componentă importantă în stabilirea dobânzilor creditelor în monedă europeană.
Astfel, dobânda Euribor la trei luni a ajuns la 0,737% pe an, în creştere de la 0,733% în ziua precedentă, acesta fiind cel mai ridicat nivel de la mijlocul lui octombrie anul trecut. Rata Euribor este fixată zilnic de către Federaţia Bancară a Uniunii Europene. Pe de altă parte, Libor la trei luni, rata dobânzii practicate pe piaţa interbancară londoneză, a coborât ieri la 0,73016%, de la un nivel de 0,73141% în ziua precedentă.
Problemele cu datoriile ce au afectat Grecia, dar şi alte state au reînviat temerile cu privire la situaţia băncilor din regiune şi au forţat Banca Centrală Europeană să introducă operaţiuni suplimentare de creditare a acestora, dar şi să abandoneze politica sa de rezistenţă la achiziţia obligaţiunilor guvernamentale.
În ultimele zile, atenţia a fost îndreptată în special către băncile din Spania, iar ieri acţiunile băncilor iberice au intrat în picaj, după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a avertizat că mai mulţi dezvoltatori imobiliari spanioli riscă să intre în faliment, generând mai multe pierderi pentru creditorii acestora. Astfel, acţiunile Banco Santander coborâseră marţi la prânz cu 1,6%, în timp ce titlurile BBVA se depreciaseră cu 1,2%.
Dubiile cu privire la "sănătatea" sistemului financiar şi în special a băncilor de economii care nu sunt listate la bursă se numără printre principalele trei temeri ale