Autorităţile din Republica Moldova se aşteaptă ca în viitorul apropiat atât volumul investiţiilor româneşti, cât şi numărul investitorilor să crească. În prezent, România este al cincilea investitor străin direct în Republica Moldova, cu o cotă de 6,6% în total. La un stoc investiţional de 2,6 mld. dolari, cota României este de circa 170 mil. dolari. Printre investitorii români în ţara de peste Prut se numără şi companii care au capital străin.
"Filiera românească va fi importantă pe viitor în ceea ce priveşte investiţiile străine directe. Mediul local nu a fost unul prietenos, însă trecutul ruşinos a rămas în urmă. Acum barierele au fost depăşite, de aceea ne aşteptăm ca pe viitor investiţiile din România să crească", a declarat pentru Ziarul Financiar ministrul economiei şi viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, prezent la forumul Moldova Business Week 2010.
Cei mai importanţi investitori din România sunt, potrivit lui Lazăr, Draexlmaier Automotive, care şi-a delocalizat o parte a operaţiunilor din România în Republica Moldova, BCR, Raiffeisen Leasing, BT Leasing, Petrom şi Rompetrol. "BT Leasing este o companie cu capital 100% românesc. Pe viitor vor fi şi mai multe şi mai mari", completează Lazăr.
Investiţiile străine directe totale în Republica Moldova au cunoscut un trend ascendent în perioada 2004-2008, de la 146 mil. dolari la 708 mil. dolari. În 2009, în condiţiile crizei s-a putut observa o scădere abruptă a acestora, până la 86 mil. dolari. Principalele avantaje pe care Republica Moldova le oferă investitorilor sunt stimulentele fiscale - impozit pe venit zero dacă profitul se reinvesteşte -, zonele de liber schimb - mărfurile produse aici sunt scutite de taxe şi accize -, forţa de muncă ieftină şi un cadru legal favorabil.
Autorităţile de la Chişinau au organizat a şasea ediţie a forumului investiţional pentru a atrage atenţia investit