Şefii Sănătăţii gorjene nu ştiu cine şi cum va achita datoriile istorice ale spitalelor, după ce acestea vor fi preluate de autorităţile publice locale. Potrivit reglementărilor legale, managementul unităţilor spitaliceşti din judeţ va trece până la începutul lunii iulie în răspunderea consiliului judeţean, respectiv a consiliilor locale. Nu toate spitalele din Gorj vor fi preluate fără datorii, existând şi situaţii în care cuantumul mare al debitelor istorice i-a speriat pe reprezentanţii autorităţilor publice locale. După cum a menţionat Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, trei spitale din judeţ au probleme cu datoriile curente către furnizori. În situaţia de neplată a datoriilor de mai multe luni sunt Spitalul de Urgenţă din Târgu Jiu - cu 3,42 milioane de lei, Spitalul din Turceni - cu debite 39.200 de lei şi Spitalul TBC de la Dobriţa, unde datoriile înregistrate, la 31 martie 2010, erau de 1,1 milioane de lei. Conform directorului Marius Boeriu aceste debitele vor fi achitate de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii, însă şeful DSP nu a pomenit nimic despre plata datoriilor istorice.
Urgenţa, în colaps
În prezent, la Spitalul de Urgenţă din Târgu Jiu, de exemplu, ce urmează să fie preluat de Consiliul Judeţean Gorj, datoriile istorice sunt mult mai mari decât cele curente. Pe lângă cele 3,42 de milioane de lei debite amintite de Marius Boeriu, Spitalul mai are o datorie istorică de patru milioane de lei. Aproximativ la fel stau lucrurile şi la Spitalul TBC Dobriţa, unde datoria este în realitate de 1,5 milioane de lei, şi nu de 1,1 milioane de lei, diferenţa fiind debite istorice.
Primarul Mihai Mazilu a anunţat că a semnat protocolul de predare-primire a Spitalului Orăşenesc Târgu Cărbuneşti, cu toate că şi această unitate spitalicească are datorii, dar nesemnificative.
„Cum să nu iei în pri