Locuitorii unor oraşe precum Bucureşti, Budapesta şi Varşovia se bucură de servicii de internet mai rapide, de mai bună calitate şi mai ieftine decât în vestul Europei, această situaţie fiind determinată în bună parte de competiţia acerbă dintre furnizorii de cablu TV din regiune, a declarat, la Bucureşti, Manuel Kohnstamm - director de comunicare şi politici publice al grupului care deţine compania UPC şi preşedintele asociaţiei care grupează operatorii de cablu europeni.
"Nu o să vedeţi în Roma sau în multe alte oraşe vest-europene servicii ca în Europa Centrală şi de Est", a spus Manuel Kohnstamm în cadrul unei conferinţe dedicate pieţei TV şi telecom din regiune, organizată la Bucureşti de compania Informa Telecoms & Media. Grupul american Liberty Global este prezent în mai multe ţări din regiune, printre care şi România, prin UPC.
Pe piaţa locală de servicii de internet fix UPC este numărul trei, după RCS&RDS şi Romtelecom. Viteza maximă de download de pe internet oferită de UPC pe piaţa locală este momentan de 24 Mbps, însă compania are în plan să mărească vitezele pe fondul investiţiilor realizate în reţea. Oficialii UPC au anunţat anterior că viteza va ajunge gradual până la 100 Mbps, însă nu au oferit detalii despre calendarul lansării.
UPC îşi va continua investiţiile în regiune în reţea pentru că tehnologia folosită de operatorii de cablu permite furnizarea de viteze de până la 400 Mbps, a spus Kohnstamm. "Acolo unde tehnologia DSL (utilizată în România în principal de compania Romtelecom - n . red.) se opreşte, viteza pe cablu abia începe", a spus reprezentantul Liberty Global în cadrul unei conferinţe dedicate pieţei TV şi telecom din regiune, organizată la Bucureşti de compania Informa Telecoms & Media.
Romtelecom dezvoltă însă o reţea de fibră optică şi utilizează diferite soluţii tehnice care îi permit deja să ofere în anumite