Criza gazelor dintre Rusia şi Belarus s-a agravat ieri după ce Gazprom a redus cu încă 15% livrările către fostul satelit sovietic, iar guvernul de la Minsk a ameninţat că se va folosi de o parte din gazele trimise către Europa pentru a acoperi golul, scrie Bloomberg. Ulterior, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a dispus întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa pe teritoriul ţării sale, acuzând Moscova că "umileşte poporul bielorus", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedenţiei, Pavel Liogki. "Preşedintele bielorus a ordonat oprirea tranzitului de gaze ruse pe teritoriul Belarusului", a afirmat Liogki. Prin Belarus trec 20% din gazele ce au ca destinaţie vestul Europei.
"Începând cu data de 22 iunie ora 10 a.m. livrările zilnice de gaze către Belarus vor scădea cu 30%", a declarat Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, gigantul controlat de stat din sectorul energentic. Luni Gazprom a redus cu 15% livrările către Belarus şi a precizat că se poate ajunge în situaţia în care acestea să scadă cu 85% dacă guvernul de la Minsk nu îşi plăteşte datoriile de aproape 200 de milioane de dolari.
Înainte de a lua măsura drastică de a opri livrările care tranzitează ţara, guvernul bielorus a trimis la Moscova o scrisoare prin care ruşii erau înştiinţaţi că dacă livrările continuă să scadă, o parte din gazul destinat Europei va fi redirecţionat către sistemul intern.
"Am primit o scrisoare de la prim viceprim-ministrul Vladimir Semashko. Aceasta se termină cu o ameninţare voalată că în cazul în care livrările de gaz vor mai fi diminuate, Belarusul va folosi o parte din gazul care tranzitează ţara", a declarat Serghei Kupriyanov, purtătorul de cuvânt al Gazprom. Ca urmare a acestei situaţii, compania rusă ar putea reorienta prin Ucraina gazul pe care îl trimite în Vest prin Belarus. Ţara europeană cea mai afectată de a