Prim-ministrul, Emil Boc, a făcut, miercuri, o nouă strategie de priorităţi a măsurilor economice pe care Cabinetul se va axa în perioada următoare pentru a scoate România din criză.. "Guvernul se va concentra în următoarele şase luni pe următoarele patru priorităţi: susţinerea activităţii economice şi a investiţiilor, reducerea personalului bugetar de la nivel central şi local,combaterea evaziunii fiscale şi creşterea absorbţiei fondurilor europene", a explicat şeful Executivului.
În acest context, el a anunţat trei decizii luate miercuri de Cabinet în vederea stimulării mediului de afaceri.
• Astfel, limitele de investiţii şi locuri de muncă nou-create impuse firmelor pentru acordarea ajutoarelor de stat au fost reduse la o investiţie minimă obligatorie de 10 milioane euro, faţă de 30 milioane euro în prezent, şi cel puţin 100 locuri muncă înfiinţate, de la minimum 300 locuri de muncă. Boc a spus că Executivul estimează că prin flexibilizarea condiţiilor vor fi acordate ajutoare de stat în cuantum total de 200 milioane euro şi vor fi create 5.000 locuri de muncă.
• Guvernul a decis ca Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii să fie capitalizat cu 46 milioane euro. "IMM-urile vor putea să dezvolte proiecte de investiţii de circa 2 miliarde de euro. Iar în acest mecanism se măreşte capacitatea firmelor de a accesa, prin Fondul de Garantare, bani pentru ca activitatea economică să fie susţinută. Vor beneficia cel puţin 7.000 de întreprinderi, din evaluările făcute, şi vor fi sprijinite şi create între 67.000 şi 75.000 de locuri de muncă. Această modificare va fi implementată prin rectificare bugetară", a anunţat premierul.
• O altă măsură aprobată de Cabinet a fost o Ordonanţă de Urgenţă prin care firmele vor putea să acceseze fonduri europene mai uşor şi să poată contracta împrumuturi de la bănci prin