După ce a incendiat la 7 ani bucătăria părinţilor, şi-a petrecut întreaga viaţă luptând cu flăcările. A ieşit la pensie colonel de pompieri.
A ales meseria de pompier pentru că îi oferea prestigiu, dar şi pentru că încă de la terminarea studiilor a lucrat doar în domeniul protecţiei civile. Colonelul în rezervă Alecsandru Cană a făcut prima dată cunoştinţă cu focul când avea doar 7 ani, iar atunci a incendiat bucătăria de vară a părinţilor.
„M-am jucat prima dată cu focul când eram în clasa I. Eram împreună cu un frate mai mare, singuri acasă, şi am incendiat bucătăria de vară. Lângă sobă era o sticlă cu benzină, pe care am răsturnat-o din greşeală, moment în care din sobă a căzut un tăciune aprins“, povesteşte colonelul.
Bunicul a salvat situaţia
Copiii nu ştiau ce să, astfel că au încercat să stingă focul cu o găleată cu apă, dar acesta s-a înteţit mai tare. În ajutor a venit bunicul, care a stins focul aruncând nisip cu o lopată, îşi aminteşte Alecsandru Cană prima sa experienţă „pompieristică“. Cu timpul, a învăţat să stingă flăcările în mod profesionist.
Îşi aminteşte unele intervenţii de parcă ar fi fost ieri şi nu o dată a văzut moartea cu ochii. Prima oară era s-o păţească în perioada când era militar în termen. „De trei ori, când eram militar, era să îmi pierd viaţa. În mai 1979, când am intervenit la un incendiu produs la fabrica de mobilă, în luna septembrie a aceluiaşi an, când am mers la un incendiu izbucnit la un depozit de substanţe chimice, iar a treia oară a fost în ianuarie 1980, când am intervenit la un incendiu produs la cantonul CFR Buhăeşti“, a precizat colonelul.
A lansat recent o carte
În timpul carierei de ofiţer, Alecsandru Cană a mai ajuns de două ori în situaţii-limită, în ambele cazuri fiind vorba de cisterne pline cu combustibil, care se răsturnaseră pe carosa