Agenţiile internaţionale de presă vorbesc despre arestarea lui Dan Diaconescu, despre averea lui considerabilă şi despre stilul de-a face televiziune al OTV. “Postul lui naţional care se autointitulează a difuzat imagini cu cadavre desfigurate şi lupte live în studio”, scrie Associated Press.
În continuare, agenţia precizează că mulţi dintre jurnaliştii români s-au disociat de “jurnalismul senzaţionalist” al lui Dan Diaconescu, dar că membrii guvernului nu au făcut-o. “În afară de show-urile tabloide, Diaconescu a obţinut şi interviuri de top cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Emil Boc şi cu alţi miniştri”, aminteşte agenţia americană de ştiri.
În afară de profilul postului de televiziune al lui Dan Diaconescu, americanii creionează şi contextul mediatic al României. “De la răsturnarea comunismului în 1989, jurnaliştii români au fost acuzaţi în mod regulat că storc bani de la oficiali şi de la persoane publice în schimbul nepublicării ştirilor al căror subiect le-ar fi dăunat”. AP precizează în finalul articoluilui că asociaţia Civic Media a criticat arestarea argumentând că jurnaliştii nu erau un pericol public şi nu trebuiau încătuşaţi.
Le Monde scrie, citând o ştire AFP, că “patronul unui canal român de televiziune şi un realizator de emisiuni au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile”. Cotidianul francez scrie şi că ambii au respins acuzaţiile ce li se aduc şi că Dan Diaconescu a calificat ancheta drept un abuz. De asemenea, Le Monde vorbeşte şi despre susţinerea în stradă a cauzei lui Dan Diaconescu de către fanii săi. “Aproximativ 30 de suporteri ai domnului Diaconescu s-au adunat marţi noaptea în faţa curţii din Bucureşti, care se ocupă de caz cerând eliberarea acestuia”.
News.scotsman.com aminteşte, pe lângă detaliile legate de arestarea lui Dan Diaconescu şi de averea sa estimată la 33 de milioa