Design ingenios, standarde inalte de calitate, interior luxos pentru o masina low-cost cu tractiune fata, sintagmele nu descriu o masina cu pretentii, ci fac parte dintr-o reclama din 1985 la Dacia 1310 intr-un ziar din Canada. Febra masinilor low-cost nu e noua, ci acum 25 de ani se manifesta puternic in Canada unde Dacia, Skoda si Hyundai au intrat la jumatatea anilor 80' si au incins o batalie a masinilor ultra -ieftine. Dacia a venit cu preturi mici si cu obiective mari, dar lucrurile nu s-au incheiat intr-un mod fericit. Intra in articol pentru a citi despre incercarea Dacie de a se impune in cea mai intinsa tara din America de Nord.
La inceputul anilor 80' autoritatile de la Ottawa au impus cote importurilor de masini japoneze care de cativa ani cucerisera piata. In replica, niponii au adus modele mai scumpe pentru a avea profit mai bun, astfel ca s-au schimbat conditiile din piata. De aceste circumstante au profitat marci noi care erau exotice pentru piata canadiana dominata de marcile americane, dar si de Toyota, Honda si Datsun (devenita apoi Nissan). Astfel, ziarul The Ottawa Citizen scria in primavara lui 1984 de cateva marci auto care testeaza piata canadiana: Skoda din Cehoslovacia, Innocenti din Italia si Dacia din Romania.
Aceste marci aveau pretul de partea lor, deoarece pe o piata unde o masina noua se achizitiona la pretul mediu de 15.000 de dolari canadieni, modele precum Dacia sau Skoda costau sub 5.500, deci erau ultra low-cost.
Intr-o reclama din Motreal Gazette Dacia 1310 era prezentata ca "masina poporului" cu un pret de neegalat, cu "design ingenios" si "standarde inalte de calitate". Sedanul era disponibil cu motorizarile de 1.289 si 1.397 cc, viteza maxima era 140 km/h, iar consumul mediu mixt anuntat de 6,3 litri/100 km.
In 1985, The Gazette din Montreal publica un top al celor mai ieftine zece