Vacanţele europenilor vor fi afectate anul acesta de problemele bugetare pe care le are întreaga Europă. Vacanţele vor avea loc, într-adevăr, sub semnul crizei. O spun specialiştii, care constată că anul acesta s-au făcut mai puţine rezervări ferme decât în anii trecuţi. Ceea ce nu înseamnă că lumea nu va pleca totuşi în concediu.
Vacanţele europenilor vor fi afectate anul acesta de problemele bugetare pe care le are întreaga Europă. Vacanţele vor avea loc, într-adevăr, sub semnul crizei. O spun specialiştii, care constată că anul acesta s-au făcut mai puţine rezervări ferme decât în anii trecuţi. Ceea ce nu înseamnă că lumea nu va pleca totuşi în concediu, pentru că în Europa şi mai ales în Occident, vacanţele ţin de ceea ce am putea numi un model comportamental sau un model de viaţă. Există o cultură a vacanţelor şi o industrie a vacanţelor, iar aceasta din urmă face tot posibilul pentru a-şi păstra clienţii.
Potrivit unor sondaje realizate în Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Austria şi Belgia, rezultă că vor pleca vara aceasta în vacanţă 64% dintre europeni, spre deosebire de 67% în 2008.
Oamenii au tendinţa de a renunţa la plecări lungi, de două sau trei săptămâni şi de a pleca eventual de mai multe ori pe an pentru perioade scurte. 80% dintre cei intervievaţi în ţările citate mai sus au optat pentru vacanţe în Europa. Scade însă şi bugetul mediu rezervat de fiecare familie vacanţelor. În 2008, acest buget mediu era de 2.200 de euro, acum este de 2.080 de euro.
Ce mai rezultă din studiile făcute în acest context : rezultă că Internetul a devenit un adevărat furnizor de informaţii şi servicii în domeniul vacanţelor : britanicii sunt pe primul loc în materie de utilizare a Internetului, pentru a-şi organiza vacantele, urmaţi de francezi şi de spanioli.
În Franţa, de exemplu, zece milioane de francezi şi-au făcut rezerv