Impozitarea tichetelor de masa cu aceeasi cota ca si veniturile salariale ale angajatilor va avea un impact dramatic asupra economiei romanesti, determinand scaderea incasarilor labugetul de stat cu aproximativ 360 milioane euro anual, sustine Philippe Blecon, directorul general Edenred, fostul Accor Services Romania, cel mai mare furnizor de tichete la nivel local.
„In forma sa actuala, proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal prevede nu doar impozitarea cu 16% a tichetelor, ci si aplicarea de taxe si contributii sociale salariale si patronale. Valoarea cumulata a taxelor si contributiilor sociale salariale si patronale este de peste 60% “, spune Blecon.
Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii au omis sa dea informatii clare si complete despre acest subiect, astfel ca peste cateva zile, la finalul lunii iunie, mii de companii si milioane de angajati vor fi pusi in fata faptului implinit. In cazul impozitarii totale dorite de Guvern, angajatii nu ar mai primi nici un fel de tichete (de masa, de cadou, de vacanta, de cresa, etc) deoarece acestea nu ar mai prezenta nici o atractivitate pentru companii, potrivit reprezentantilor Sodexo, al doilea cel mai mare emitent de tichete de masa la nivel local.
"Justificarea Guvernului pentru aceasta masura este strangerea de taxe si impozite la bugetul de stat, dar in realitate taxarea totala a tichetelor nu va duce decat la disparitia sistemului; acesta nu numai ca nu va genera nici un leu la buget, dar va crea o pierdere enorma de 198 milioane de lei pentru stat si va duce 55 milioane de lei in economia subterana (TVA necolectat)", spun reprezentantii Sodexo.
Seful Edenred afirma ca impozitarea tichetelor cu 60% va elimina utilitatea beneficiului extrasalarial, determinand astfel campanile sa renunte la acordarea acestora.
“Este absurd sa consideram ca angajatorii vo