"Triunghiul de la Weimar", forum creat în 1991 şi format din Franţa, Germania şi Polonia se reuneşte miercuri, 23 iunie, la nivel de miniştri de Externe, la Paris. La discuţii este invitat şi ministrul rus de Externe. Acest forum este pus sub semnul cooperării şi al consultării în privinţa marilor dosare europene.
"Triunghiul de la Weimar", forum creat în 1991 şi format din Franţa, Germania şi Polonia se reuneşte miercuri, 23 iunie, la nivel de miniştri de Externe, la Paris. La discuţii este invitat şi ministrul rus de Externe.
Acest forum este pus sub semnul cooperării şi al consultării în privinţa marilor dosare europene. El s-a născut într-o epocă în care Polonia, avidă să-şi regăsească un nou loc şi un nou rol în Europa post-comunistă dorea să aibă un cuvânt de spus în noua configuraţie a continentului, iar partenerii ei naturali erau cele două "locomotive" ale construcţiei europene, Franţa şi Germania.
Acest forum şi-a pierdut însă din dinamism în perioada 2006-2007, pe vremea Guvernului conservator condus de Jaroslaw Kaczynski, când şi relaţiile polono-germane au cunoscut anumite tensiuni.
Reuniunea de miercuri a grupului de la Paris este prima la acest nivel din 2008 încoace. În urmă cu doi ani, la reuniune a fost invitată şi Ucraina, în contextul interesului pe care îl are Uniunea Europeană de a dezvolta cooperarea cu Estul.
Acum, invitatul este Serghei Lavrov, într-un moment când Uniunea Europeană consideră că Rusia trebuie asociată la numeroasele dezbateri care îi preocupă pe europeni, precum cele legate de securitate, apărare, energie şi aşa mai departe.
Agenţia France Presse precizează însă într-o depeşă că ideea de asociere a Rusiei la actuala reuniune a grupului este una franceză. Şi nu e de mirare, dat fiind că Franţa întreţine în acest moment relaţii excelente cu Rusia, unde preşedintele Nicolas Sarkozy s-a şi deplas