* colegiile au înfiinţat câte două clase a V-a, iar alte licee şi şcoli din municipiu au rămas fără elevi sau fără elevii buni
Noua Lege a Educaţiei, care prevede mutarea clasei a IX-a la gimnaziu, a determinat colegiile din oraş să înfiinţeze câte două clase a V-a din toamna acestui an, deşi nu se ştie exact de când se va face schimbarea amintită. Motivele acestei decizii sunt similare la cele două colegii: "Suntem prestatori de servicii şi dacă avem servicii de calitate avem şi cereri. Iar dacă avem cereri şi putem, de ce să nu formăm două clase? Mai ales că am avut de unde să alegem, pentru o singură clasă ar fi fost o concurenţă de 2,5 pe loc. Am luat decizia de a forma două clase, am făcut toţi paşii birocratici în acest sens. Am solicitat şi a doua clasă gândindu-ne că de la anul s-ar putea să nu mai avem clasa a IX-a", a explicat directorul Viorica Moşescu de la Colegiul "Murgoci". Acum patru ani, instituţia a luat decizia de a forma tot două clase şi rezultatele nu au fost foarte bune, însă conducerea şcolii spune că acum este altă situaţie, pentru că au avut de unde alege, chiar au respins elevi, deci calitatea celor selectaţi va fi foarte bună.
La Colegiul "Bălcescu" aceeaşi situaţie, au fost acceptaţi în clasa a V-a 58 de elevi, adică se vor forma tot două clase. "Dacă tot se discută că de la anul s-ar putea să nu mai avem clasa a IX-a, ne-am gândit să facem două clase a V-a, mai ales că întotdeauna cei respinşi erau supăraţi, mergeau la alte licee şi de ce să nu rămână la noi? Noi am vrut şi anul trecut să facem două clase, dar am renunţat pentru că am avut o clasă de a IX-a în plus. Acum am făcut două de-a V-a", a explicat prof. Carmen Botea, directorul Colegiului "Bălcescu". Şi aici în planul de şcolarizare au fost propuse două clase şi apoi aprobate amândouă.
Faptul că cele două colegii au făcut două clase de-a V-a a dat peste cap