Peste 1.800 de locuinţe, mii de hectare de culturi şi câteva şosele din Transilvania şi Banat au fost distruse de viituri. Hidrologii vin, în continuare, cu veşti proaste: până după-amiază va fi cod portocaliu de inundaţii în Bucovina şi Maramureş.
Ploile din ultimele zile au provocat inundaţii devastatoare în mai multe regiuni ale ţării, dar mai ales în vestul ei. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, peste 1.800 de locuinţe şi gospodării din 95 de localităţi, mii de hectare de teren agricol, păşuni şi păduri au fost inundate de marţi până miercuri. Iar hidrologii vin, în continuare, cu veşti proaste. Până spre după-amiaza zilei de azi, râurile Prut şi Crasna sunt sub avertizare de cod portocaliu de viitură.
Inundaţiile au făcut până ieri trei victime umane. După ce, luni, două persoane au fost luate de ape la Cluj, marţi, tragedia a lovit la Uioara de Jos, în judeţul Alba. Ana Maria Druia, 66 de ani, a fost dusă de viitură, iar casa i-a fost distrusă în totalitate. Femeia fost găsită moartă la 200 de metri de casă. Drumul Cluj - Gherla a fost oprit, ieri, în dreptul localităţii Jucu, unde se află fabrica Nokia. Acolo, nivelul apei ajungea şi la un metru.
Inundaţiile au făcut ravagii şi în Banat. Fostele buncăre de beton din localitatea Ciudanoviţa, judeţul Caraş-Severin, unde a funcţionat o mină de uraniu, s-au surpat şi au blocat drumul spre Oraviţa, cel mai apropiat oraş. „Situaţia este destul de gravă. E un pericol destul de ridicat şi e bine ca oamenii să evite zona, pentru că acolo radiaţiile sunt foarte puternice, depăşesc de peste zece ori limitele admise. Uraniul este prezent în cantităţi mari în zona respectivă, pentru că acolo se încărcau vagoanele care plecau la ruşi", explică Mircea Goloşie, preşedintele organizaţiei Hobby Club Jules Verne.
În plus, şi cotele Dunării cresc alarmant. Apele Dunării au rupt di