Budapesta a devenit în ultimii ani una dintre destinaţiile preferate ale românilor , în special pentru city break-uri. Este uşor de ajuns, preţurile sunt similare celor din Bucureşti, însă diferenţa este că budapestenii chiar se pot mândri că au avut grijă să-şi dezvolte turismul. Pe lângă clasicele obiective turistice construite în stil secesionist sau baroc din centrul istoric al capitalei ungare, turiştii se pot bucura de experienţe culinare tradiţionale sau pot alege să facă o croazieră pe Dunăre. "Preţul unei croaziere pleacă de la 20 euro şi poate ajunge la 30 de euro, depinzând de numărul de turişti. Masa festivă este inclusă, astfel că este mult mai plăcut pentru turişti să savureze cina, spre exemplu, într-o plimbare pe Dunăre, decât să meargă într-un restaurant clasic", spune Ildiko Szabo, un ghid din Budapesta. "O mare parte din turiştii noştri sunt români, iar aceştia sunt extremi de civilizaţi, nu am avut niciun fel de probleme cu ei", explică Szabo, care s-a născut în Târgu Mureş.
O prăjitură la o cafenea cochetă sau figurine din marţipan?
O locaţie deosebit de interesantă, boemă, care păstrează izul de început de secol al XX-lea este New York, legendera cafenea literară care împarte aceeaşi clădire cu hotelul de lux al lanţului Boscolo. Mai departe, în Bastionul Pescarilor, se află şi un mic şi cochet muzeu al marţipanului, unde intrarea costă doi euro şi unde turiştii pot admira figurine realizate din delicioasa pastă de migdale.
Având în vedere că Ungaria nu dispune de ieşire la mare, iar singurele locaţii în care se poate face plajă sunt la câteva sute de kilometri de Budapesta (cum este, spre exemplu, Lacul Balaton), investitorii din capitala ungară au profitat de această situaţie. La marginea oraşului, în acelaşi complex în care se află şi un hotel Ramada de patru stele, a fost inagurat în 2008 parcul acvatic de distracţii Aqua