Şefii de state vor discuta luna viitoare la Summitul G20 introducerea unei taxe suplimentare asupra sistemului bancar din întreaga lume. În timp ce statele cu bănci solide se opun impozitării, mai-marii europeni susţin că instituţiile de credit trebuie să contribuie proporţional cu riscul pe care îl exercită.
Franţa, Germania şi Anglia şi-au anunţat deja intenţia de a aplica o taxă sistemului bancar, declarând că „ţelul este asigurarea că băncile contribuie într-un mod echitabil, proporţional cu riscul pe care îl exercită asupra sistemului financiar şi economiei".
Reprezentanţii europeni vor face front comun la întâlnirea G20, care va avea loc în iulie la Toronto, după refuzul de a introduce o astfel de taxă la presiunile exercitate de China, Canada, Japonia, Australia, Cehia şi Brazilia, state ale căror bănci au avut cel mai puţin de suferit în timpul crizei. „Dorim un sistem de taxare a sectorului bancar pentru a asigura o repartizare echitabilă a riscurilor", a declarat cancelarul german Angela Merkel. Cu toate acestea, „decizia va fi luată în funcţie de reacţiile marilor jucători", după cum a declarat Nicolas Sarkozy.
STRUCTURA, SUBIECT DE DISCUŢIE
Sistemul de taxare nu are o structură unică, permiţând fiecărui guvern să creeze propriile norme, în funcţie de circumstanţele naţionale specifice şi propriile sisteme fiscale. Băncile preferă ca aceste taxe să fie ţinute în fonduri separate, deoarece se tem să nu devină ţinte uşor de impozitat în cazul unei viitoare crize.
Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă, a sugerat ca aceste fonduri naţionale să se asocieze într-o reţea europeană. În acest caz, statele ar putea considera măsura ca fiind un pas către o guvernare economică centralizată a ţărilor UE. Nici măcar statele europene care doresc introducerea măsurii nu găsesc o formă comună a proiectului.
Germanii vor