Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) spune că repornirea secţiei de petrochimie de la Piteşti a fost întârziată din lipsa unor componente necesare în procesul de reparare a instalaţiilor din fabrică şi din această cauză procesul ar urma să aibă loc undeva la finele lunii iulie.
Întârzierea repornirii rafinăriei a cauzat Oltchim pierderi de 52,8 mil. lei (12,5 mil. euro) numai în primul trimestru din acest an.
Anterior, reprezentanţii Oltchim spuneau că activitatea de petrochimie va fi reluată în luna aprilie, iar mai apoi amânată pentru jumătatea acestei luni din cauza întârzierii în finanţarea lucrărilor de reparaţii de pe platforma Arpechim.
În prezent, Oltchim a reuşit să atragă finanţare pentru aceste lucrări după ce a reevaluat activele Arpechim la 89,5 mil. euro şi pe care le achiziţionase anterior de la Petrom cu numai 12,9 mil. euro.
Constantin Roibu, directorul general al Oltchim a explicat diferenţa dintre preţul plătit de combinat pe respectivele active şi valoarea rezultată din reevaluare prin faptul că odată cu închiderea rafinăriei, Petrom trebuia să realizeze nişte lucrări de dezafectare pe care Oltchim le-a efectuat între timp şi a înlocuit o parte din instalaţiile aferente activităţii de petrochimie.
"Petrom a scos la vânzare secţia de petrochimie la un preţ iniţial de 128 milioane de euro cât a rezultat din evaluarea făcută de ei şi pe parcursul negocierilor am ajuns la cifra de 12,9 mil. euro", a precizat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim Râmnicu Vâlcea.
El a mai spus că Oltchim are nevoie de circa 50 mil. euro pe lună numai pentru a cumpăra materia primă necesară desfăşurării activităţii de la Piteşti, bani pe care intenţionează să-i atragă prin credite contractate de la bănci.
Roibu crede că poate readuce petrochimia Piteşti pe profit, după ce aceasta s-a aflat pe pierde