Întregul sat sibian va fi, duminică, scena pe care o companie din Berlin va juca piesa "Puternicul". Actori vor fi zece nemţi şi opt tineri localnici de etnie romă. Sursa: SILVANA ARMA
Compania de teatru SpreeAgenten din Berlin revine duminică în satul Hosman, situat la 31 de kilometri de Sibiu, pentru a "şterge limita dintre real şi virtual". Este vorba despre un spectacol în care uliţele devin scenă, iar junii satului - actori.
Opt actori din sat
Pentru sibieni, Hosman e un sat plin de romi. Pentru germani, a devenit pitorescul loc de inspiraţie pentru proiecte de cultură, cu impact social deopotrivă. Asta după ce, în 2007, aceeaşi companie germană de teatru a demonstrat că romii pot fi şi actori, şi încă unii foarte credibili.
"Puternicul" e un spectacol care se ţese în jurul a două actriţe profesioniste, Susane Berckhemer şi Anjorka Strechel. Alături de ele vor juca opt tineri din Berlin şi opt din Hosman, cu vârste între 13 şi 18 ani.
"E destul de greu, pentru că s-a terminat şcoala şi toţi oamenii din sat au mult de lucru. Dar nu a fost o problemă, până la urmă, să găsim actorii, având în vedere că la spectacolul din 2007 am avut peste 60 de actori din rândul locuitorilor din Hosman", povesteşte regizoarea Susanne Chrudina.
Firul epic e modern
Noul proiect al teatrului berlinez, "Puternicul", împinge publicul în lumi fantastice şi utopice, unde trăiesc avatarurile, mutanţii şi eroii. "Actorii apar pe platforme digitale, iar personajele virtuale devin musafiri pe scena reală. Probabil ştiţi jocul Second Life.
Acolo, prin diferite avataruri, oamenii din lumea reală pot face bani virtuali, care să se transforme, apoi, în bani reali. În milioane de dolari. Care mai e graniţa dintre virtual şi real? În lumea virtuală o recopiem pe cea reală sau putem face una mult mai bună?