Guvernul nu va putea face o rectificare bugetară în iulie-august, aşa cum intenţionează, dacă Parlamentul, care intră săptămâna viitoare în vacanţă, nu se grăbeşte să-i numească pe membrii Consiliului fiscal. Potrivit legii responsabilităţii fiscale, acesta trebuie să-şi spună punctul de vedere faţă de un asemenea demers.
Camera Deputaţilor a adoptat ieri proiectul legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, care permite Guvernului să facă o rectificare bugetară, însă Executivul nu va putea face acest lucru, dacă Parlamentul nu-i numeşte rapid pe cei cinci membri ai Consiliului fiscal - din partea BNR, a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a Institutului Bancar Român (IBR), a Academiei de Studii Economice şi a Academiei Române.
Conducerile celor două Camere ar trebui să se întâlnească astăzi şi să examineze această situaţie, în condiţiile în care toate termenele au fost depăşite. Legea responsabilităţii fiscale care instituie acest Consiliu fiscal (el trebuie să supravegheze politicile economice ale Guvernului) a fost promulgată la 16 aprilie. În 45 de zile maximum, Parlamentul trebuia să primească propuneri pentru Consiliul fiscal, însă termenul a fost depăşit cu mai bine de trei săptămâni.
Nu s-au grăbit cu propunerile
Instituţiile care trebuia să-şi trimită reprezentanţi în Consiliul fiscal nu s-au grăbit cu propunerile şi nici Guvernul sau Parlamentul nu au făcut presiuni. Până ieri, propunerile celor cinci instituţii nu ajunseseră nici la Senat, nici la Camera Deputaţilor, au declarat Ion Ariton şeful Comisiei de finanţe din Senat, şi Ioan Olteanu, membru al Biroului permanent al Camerei.
O parte dintre nominalizări au fost însă făcute. Din partea Academiei Române a fost desemnat Lucian Liviu Albu (59 de ani). El este membru corespondent al Academiei Române şi director al Institutului de P