Grigore Cartianu a lansat ieri, în Bănie, cartea „Sfârşitul Ceauşeştilor“. După Craiova, jurnalistul va merge astăzi şi la Târgu-Jiu. Volumul său a fost bestsellerul Târgului de Carte Bookfest 2010, cu 2.130 de exemplare vândute.
Lansarea în Craiova a cărţii lui Grigore Cartianu, „Sfârşitul Ceauşeştilor", a avut loc la Librăria Adevărul în prezenţa a zeci de olteni interesaţi de relatarea evenimentelor din decembrie '89.
Printre invitaţii de marcă s-a numărat şi Venus Costinel Mirea, una dintre victimele „minciunii colosale care a produs 975 de morţi după fuga lui Ceauşescu", cum a numit Cartianu „adevărul" livrat românilor despre Revoluţie. Considerat o dovadă vie a Revoluţiei din Bănie, Mirea, care a rămas infirm după ce a fost împuşcat în acele zile sângeroase, i-a vorbit ziaristului despre cum s-a creat diversiunea în Valea Roşie.
Asaltat de cititori
Timp de câteva ore, Grigore Cartianu a vorbit cu craiovenii. „Cartea deschide un ciclu şi nu îl închide. În toamnă urmează să publicăm volumul II - Crimele Revoluţiei", a promis autorul.
Mulţi dintre cei veniţi la eveniment au ţinut să-şi spună părerea. „E o ruşine pentru popor că am ajuns să ne omorâm preşedintele ţării. Credeţi că această criză căzută pe capul ţărişoarei ăsteia e întâmplătoare? Vom fi blestemaţi de-a pururi pentru crima comisă. Iliescu ne-a furat Revoluţia!", a spus Marin Florea, un cititor. Profesorul Grigore Haidău a venit de la Târgu-Jiu special pentru lansare. „Familia sa are o poveste teribilă. Fiul lor, Cătălin Haidău, era elev la şcoala de ofiţeri de la Braşov. Părinţii lui au primit o telegramă să vină să-l ia, că este mort. Când au ajuns acolo, fiul lor era ciuruit de gloanţe, chiar în şcoală. Avea doar 19 ani.
Singurul lucru pe care au mai putut să-l recupereze a fost o scrisoare scrisă de Cătălin cu o seară înainte. Ultimele rânduri ale lui vorbesc des