Măsurile de combatere a evaziunii fiscale promovate de Guvern nu vor reduce dimensiunea economiei informale, ci vor afecta agenţii economici care îşi plătesc în mod curent taxele, vor genera blocaje în economie şi vor duce la creşterea reticenţei investitorilor străini în a-şi plasa resursele în România, susţin mai mulţi consulanţi fiscali din firme puternice în domeniu.
Principala problemă este că autorităţile se concentrează doar pe modalităţile în care să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat şi nu urmăresc să creeze un sistem fiscal viabil, apreciază aceştia.
Modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă aprobată recent de Guvern vor afecta în primul rând firmele care desfăşoară activităţi de import-export din şi în Uniunea Europeană, care va trebui să se înregistreze în termen de zece zile într-o nouă bază de date - "Registrul operatorilor intracomunitari" - întrucât codurile de TVA ale acestora nu vor mai fi valabile pentru acest tip de operaţiuni începând cu 1 iulie.
"Termenul de înregistrare este foarte strâns şi cu siguranţă vor exista cozi şi blocaje. Mulţi agenţi economici nu vor mai putea efectua operaţiuni intracomunitare, ceea ce ar putea însemna presiuni suplimentare asupra Produsului Intern Brut", a spus Sorin Istrate, directorul general al companiei de consultanţă fiscală Contexpert, la un seminar organizat ieri de portalul Avocatnet.ro.
Chiar dacă termenele prevăzute de actul normativ sunt foarte strânse, firmele nu pot face niciun demers pentru a se conforma noilor prevederi, pentru că ordonanţa nici măcar nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Istrate crede chiar că aceasta va suferi unele modificări înainte de a intra în vigoare.
Sancţiunile pentru nedeclararea unei tranzacţii intracomunitare sunt foarte dure şi merg de la confiscarea mărfurilor până la radierea permanentă a firmei din registrul agenţilor ec