Ca noutate, executivul a stabilit că persoanele care au venituri din drepturi de autor vor plăti contribuţii de asigurări sociale individuale, similare celor achitate de orice angajat, de 16,5%. Măsura va fi aplicată pentru sumele încasate care echivalează cu cinci salarii medii brute pe an, respectiv 10.000 de lei. Cum primeşte însă mediul artistic impozitarea? Ascultă-l pe actorul Mircea Diaconu, parlamentar PNL. (audio).
Ca noutate, executivul a stabilit că persoanele care au venituri din drepturi de autor vor plăti contribuţii de asigurări sociale individuale, similare celor achitate de orice angajat, de 16,5%. Măsura va fi aplicată pentru sumele încasate care echivalează cu cinci salarii medii brute pe an, respectiv 10.000 de lei.
Ministrul de finanţe, Sebastian Vlădescu explică decizia prin faptul că aceste facilităţi au fost folosite de persoane şi companii pentru plata veniturilor fără achitatea taxelor şi impozitelor.
Şi tot ca noutate, companiile de stat şi regiile autonome vor fi obligate să dea la bugetul de stat 90% din profit, aproape dublu comparativ cu limita actuală, de 50%.
Executivul a mai decis să diminueze cu 20% cheltuielile cu bunurile şi serviciile la companiile de stat.
Până la sfârşitul anului, companiile şi regiile de stat nu mai pot efectua achiziţii de autoturisme şi alte bunuri.
Potrivit ordonanţei, tichetele de masă, cadou, creşă şi de vacanţă, precum şi plăţile compensatorii vor fi impozitate începând cu drepturile aferente lunii iulie 2010.
Impactul financiar al acestei măsuri va fi un plus de venituri bugetare de 345 milioane lei pentru tichetele de masă, 45 milioane de lei pentru tichetele-cadou, 1,7 milioane de lei pentru tichetele de vacanţă şi 1.000 de lei pentru tichetele de creşă, potrivit Ministerului Finanţelor Publice, iniţiatorul textului.
Tot de la 1 iulie, dobânzile din conturi