Fragilitatea sistemului financiar international si manifestarile iredentiste sau extremiste se numara printre principalele riscuri si amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei, pe fondul unor vulnerabilitati legate de crima organizata, coruptie si campanii de presa "la comanda", potrivit Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, pe care CSAT a transmis-o Parlamentului.
CSAT mentioneaza "fenomenul campaniilor de presa la comanda, cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora" si idetifica "presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului".
O alta vulnerabilitate enumerata de CSAT se refera la "dezechilibrele bugetare, cauzate de decizii politice gresite", precum si la "lipsa unui mecanism coerent" de previziune, planificare, control, care sa sustina conducerea bugetara in sistem multianual, pe baza de rezultate. In acest context, se mentioneaza lipsa unei coerente in formularea si implementarea politicilor publice, astfel incat sa fie respectat nivelul unor indicatori, stabilit in functie de diverse interese, intelegeri si tratate ale Romaniei pe plan international.
Printre vulnerabilitatile tarii se mai numara scaderea demografica, degradarea coeziunii familiei si calitatea scazuta a serviciilor educationale.
CSAT a identificat, in primul rand, "extinderea modalitatilor de manifestare a fenomenului terorist in plan international, prin diversificarea bazei de sprijin si recrutare, precum si aparitia unor riscuri noi generate de radicalizare religioasa, terorism cibernetic sau propaganda in mediul virtual".
O alta amenintare la adresa Romaniei o reprezinta proliferarea armelor de distrugere in masa, precum si dezvoltarea progra