* Pentru prima dată, cererea investitorilor depăşeşte cererea din industria bijuteriilor
* Preţul aurului: 2.300 USD până în 2012
"În ultimii zece ani, aurul s-a dovedit a fi cel mai bun activ. Începând cu anul 2001, preţul acestuia a crescut de aproape cinci ori; exprimat în euro, acesta a înregistrat o creştere anuală de aproximativ 13,5%. Însă, creşterea preţului aurului nu este încă percepută ca fiind sustenabilă. În urma achiziţiilor de aur făcute de băncile naţionale ale Indiei, Arabiei Saudite şi Chinei, băncile centrale au devenit cumpărător net, pentru prima dată în ultimii 20 de ani", se arată într-o analiză a "Erste Group".
Analiştii consideră că este vorba de o nouă etapă a pieţei în creştere: "Pe măsură ce încrederea în moneda fiduciară scade constant, aurul îşi demonstrează din nou stabilitatea valorii, aşa cum a făcut-o şi până acum, de-a lungul secolelor. Cea mai bună dovadă a faptului că nivelul actual al preţului aurului nu este nici pe departe o situaţie speculativă este comparaţia dintre datoria publică şi aurul deţinut". Potrivit "Erste", dacă s-ar acoperi cu aur 10% din datoria publică a SUA, preţul aurului ar trebui să urce la 4.500 USD. În prezent, experţii preconizează că preţul aurului va ajunge la aproximativ 2.300 USD, pe termen mediu. Într-un interval de un an, aceştia prevăd un preţ de 1.600 USD pe uncie.
* Aurul este garanţia perfectă pentru portofoliu
Cererea investitorilor pentru aur îşi continuă tendinţa ascendentă, după ce, în 2009, s-a ridicat la 1.270 tone. În special fondurile tranzacţionate la bursă - ETF (594 tone) au înregistrat o creştere semnificativă. Astfel, analiştii estimează că aurul va deţine treptat o pondere tot mai mare în alocarea activelor: "Aurul devine tot mai tentant chiar şi pentru marile fonduri de hedging. Se spune adeseori că aurul este investiţia preferată a celor care propov