La şase luni de la Revoluţie, România continua să fie în atenţia presei occidentale. Ceea ce se relata însă despre ţara noastră era din ce în ce mai puţin măgulitor. După controversele legate de Revoluţie, de alegerile din mai şi de mineriade, subiectul dispariţiilor masive de ajutoare era acum în vogă în paginile cotidianelor din Vest. La 24 iunie 1990, Washington Post publica un articol în care corespondenta la Bucureşti, Mary Battiata, relata despre dispariţia unor vagoane întregi de ajutoare şi despre alte nereguli. Redăm mai jos fragmente din acest articol publicat în volumul "Revoluţia Română văzută de ziarişti americani şi englezi" - Editura Evenimentul (1991).
"În timpul Crăciunului trecut, Europa de Vest a răspuns ştirilor impresionante ale presei şi imaginilor de la televiziune privind sângeroasa Revoluţie din România cu o avalanşă de ajutoare umanitare. Mii de tone de alimente, îmbrăcăminte, medicamente, aşternuturi în cea mai mare parte din Germania şi Franţa au fost trimise eroilor care răsturnau o dictatură brutală.
Dar mărturii anecdotice, provenind dintr-un larg spectru de oficialităţi străine şi române, directori de spitale şi oameni de rând din această ţară balcanică, au arătat că o mare parte din acest ajutor nu a ajuns la destinaţie.
Funcţionarii şi medicii care se ocupă cu distribuirea ajutoarelor declară că sistemul Guvernului român de distribuire a ajutoarelor, în primele şase luni care au urmat Revoluţiei, arată mai mult ca o sită care cerne mărunt şi nu ca o conductă cu debit mare.
"O mulţime de lucruri au fost furate", a spus dr. Gheorghe Jipa, directorul Spitalului "Victor Babeş" din Bucureşti.
"Au fost probleme mari", şi-a manifestat acordul dr. Guilhem Delmas, din cadrul agenţiei franceze medicale de ajutor "Medicii fără frontieră", care a refuzat să permită delegaţilor Guvernului să