Industria a reprezentat mândria economiei româneşti înainte de 1989. Totuşi, în prezent, industriaşii nu reuşesc să fie la fel de competitivi precum sunt cei din alte state europene. Unul dintre minusurile care îi ţine pe loc sunt automatizările, care permit eficientizarea procesului de producţie. Din acest punct de vedere, cel mai bine stau companiile din industria de petrol şi gaze. Evz.ro a stat de vorbă cu Ion Andronache, preşedintele Syscom 18, companie de automatizări cu activitate la nivel internaţional, pentru a afla problemele cu care se confruntă industriaşii români.
evz.ro: Cum aţi descrie situaţia automatizărilor în România, comparativ cu alte state europene, cum sunt Germania, Franţa, Polonia, Ungaria sau Cehia?
Ion Andronache: După 1990, industria românească a intrat într-un con de umbră, din care vom ieşi cu greu. În momentul în care un prim ministru spune că industria românescă este un morman de fiare vechi, nu te poţi aştepta decât la distrugerea a tot ce s-a construit până atunci.
SUMARUL ARTICOLULUI Cucerirea lumii începe cu RomâniaPrea săraci pentru a face...Prea săraci pentru a face... FOTO evz.ro
Cucerirea lumii începe cu România
Cu mici excepţii, industriaşii români nu sunt competitivi pentru că nu sunt creativi, nu au eficienţă şi nu au cultura exportului. Faptul ca până în 1990 tot exportul României era controlat de câteva firme de comerţ exterior a constituit, de asemenea, un mare handicap.
În plus, firmele româneşti nu au primit nici un fel de ajutor de la statul român, ba, mai mult, au fost defavorizate în faţa firmelor străine. Automatizările nu fac excepţie. Din aceste motive, firmele care produc echipamente de automatizări nu au depăşit stadiul de simplă manufactură şi marea majoritate a firmelor sunt distribuitori sau integratori, ocupându-se aproape exclusiv de piaţa internă.
Pu