Daca iei la picior centrul orasului, vezi cum, din cand in cand, ies de dupa cladirile vechi niste pereti mult mai inalti, fara ferestre, care par neterminati. In limbajul de specialitate se numesc calcane, adica pereti fara ferestre de care urma sa se lipeasca o alta cladire. Datorita faptului ca sunt peste tot, arhitectii numesc Bucurestiul "Orasul calcanelor".
Desi fac parte din specificul orasului, majoritatea oamenilor le consider inestetice. In alte tari, pentru a le infrumuseta, localnicii le-au pictat. De cativa ani si proprietarii de "cladiri cu calcan" din Bucuresti au recurs la aceasta solutie.
"Calcanul este o prezenta curenta in Bucuresti datorita valurilor de dezvoltare prin care a trecut. Transformarea unora dintre aceste calcane din spatii reziduale intr-un element estetic poate fi o solutie pentru unele zone din oras, nu este un lucru nou, dar nu este atat de simplu pe cat pare. Bunul simt si calitatea artistica a interventiei sunt esentiale pentru succesul unui astfel de demers", spune arhitectul Teodor Frolu. Va prezentam cativa pereti pictati pe care i-am gasit haladuind prin oras. Daca mai stiti si altii va rugam sa trimiteti poze folosind formularul de mai jos.
Scene de viata pe calcanul unei cafenele de la Romana
"Era un calcan gol, nevopsit si din punctual meu de vedere inestetic. Am vrut sa infrumusetam locul si sa spunem o poveste care sa smulga un zambet. Asa am ajuns la imaginea pe care o vedeti pictata pe perete. A costat cateva mii de euro. Este o cheltuiala "pentru ochi". Nu aduce profit. Pe mine insa ma bucura foarte mult cand oamenii vin special sa vada pictura, se opresc din mers in fata ei, sau o fotografiaza", ne-a povestit Catalin Mahu, proprietarul cafenelei Cafepedia, cel care a avut idea de a "colora" peretele.
Peretele pictat de pe strada Pictor Artur Verona
@N