Ministerul britanic al Apărării vrea să contracareze fenomenele „nocive“ din mass-media. Guvernul britanic se teme că presa poate fi influenţată, în vremuri de conflict şi de criză, de tot felul de „oportunişti“.
În „Programul de Strategii 2007-2036", elaborat de Ministerul britanic al Apărării, un capitol întreg este rezervat presei. Soluţia propusă pentru a contracara „fenomenelor nocive" din mass-media este une de tip „soft power". Redăm integral extrasul referitor la mass-media: „Expansiunea media în toate formele sale va avea un impact major asupra vieţii cotidiene. «Actori» reprezentanţi ai statului şi ai organizaţiilor neguvernamentale, cât şi oportunişti de tot felul vor încerca să domine agenda mass-media din motive comerciale, politice şi interese personale.
În derularea conflictelor şi a crizelor, structurile puterii, ale regimului aflat la guvernare, vor încerca să influenţeze percepţia asupra acţiunilor sale şi să limiteze libertatea de acţiune a altor lideri politici şi militari, în special care provin din opoziţie. Se vor înmulţi şi diversifica mijloacele de informare personalizate, mecanismele de presă individuale şi sursele de pe internet. Mass-media vor deveni vulnerabile în faţa unor grupuri de presiune care vor dori să le deturneze pentru a servi propriilor interese.
Jurnaliştii-formatori de opinie vor fi ţinta grupurilor de presiune pentru a-i pune în slujba lor. Aceleaşi grupuri de presiune şi de interese politice şi comerciale vor căuta să elimine editorialele şi orice formă de jurnalism care implică responsabilitate şi control calitativ, pentru a le înlocui cu ştiri-bombă populiste, menite să abată opinia publică de la acţiunile lor.
Jurnalismul agresiv, de intruziune, industrializarea bârfei şi jurnalismul pentru distracţia populistă vor domina mass-media. Va creşte tendinţa electoratului democratic spre politică şi pol