Pentru a doua oară consecutiv, naţionala „stelelor negre“ a depăşit faza grupelor, fiind singura echipă de pe Continentul Negru care reuşeşte acest lucru. Şase echipe au avut africanii înscrise la acest Campionat Mondial, cele mai multe din istoria competiţiei, dar aproape toate s-au dovedit a fi o mare deziluzie.
Rând pe rând Camerun, Nigeria, Africa de Sud,„Bafana-Bafana" fiind prima ţară organizatoare care nu reuşeşte să depăşească faza grupelor, şi Algeria au pierdut lamentabil. În timp ce, Coasta de Fildeş păstrează şanse pur teoretice de a se califica în optimile competiţiei. Cauzele acestui eşec se regăsesc în lipsa programelor de dezvoltare a centrelor de copii şi juniori şi în problema antrenorilor străini care acceptă contracte doar pentru salariile uriaşe promise.
Lipsa disciplinei tactice
O caracteristică a echipelor africane este individualismul jucătorilor şi lipsa disciplinei tactice. Iar, Neil Tovey, fost component al echipei naţionale a Africii de Sud şi actual antrenor explică faptul că vina aparţine Federaţiei de Fotbal: „Ştim cu toţi că jucătorii noştri sunt talentaţi, dar pentru a rezolva problema naţionalei ne trebuie o fundaţie solidă iar oficialii noştrii nu sunt profesionişti ca europenii".
Eşecul Antrenorilor străini
Mereu, africanii au ales tehnicieni de pe alte continente pentru a le conduce echipele naţionale, aceştia acceptând postul doar pentru că semnau contracte pentru sume colosale. Străinii au fost instalaţi cu doar câteva luni înainte de începerea unei Cupe Mondiale şi nu aveau timp să-şi impună metodele. „Nu poţi să vii cu câteva luni înainte şi să înţelegi cultura jucătorilor", a spus acelaşi Tovey.