Împărţiţi mâncărurile tradiţionale pe toată durata zilei şi încercaţi să consumaţi câte puţin din fiecare, fără excese. Evitaţi, pe cât posibil, prăjelile şi grăsimile. Sursa: REUTERS
Mâncărurile tradiţionale de sărbători sunt, de regulă, bogate în grăsimi şi calorii. Pentru evitarea problemelor digestive, nutriţioniştii recomandă limitarea „avântului culinar al sărbătorilor” printr-o alimentaţie ponderată.
„Toată lumea pofteşte la mâncărurile româneşti tradiţionale, însă trebuie să se limiteze la câte puţin din fiecare, puţin alcool şi grăsimi”, recomandă Eduard Adamescu, nutriţionist la Cabinetul „Calea Moşilor” din Bucureşti.
Primii vizaţi sunt cei care au ţinut post. Trebuie să evite o masă abundentă, bogată în grăsimi.
Ouă, carne şi alcool înseamnă probleme digestive
Dacă mâncaţi ponderat şi nu aglomeraţi toate preparatele la o masă nu veţi avea probleme din cauza digestiei îngreunate.
În schimb, dacă mâncaţi drob, ouă, ciorbă de miel şi prăjituri, în cantităţi mari şi toate la o masă, combinate cu alcool, veţi avea de suferit. „Din ouă şi carne în combinaţie cu alcool apar probleme digestive, pornind de la indigestie până la pancreatită acută”, avertizeză Eduard Adamescu.
Două ouă roşii, 150 de grame de friptură şi o prăjitură
Mai exact, ar trebui ca la masa de dimineaţă să fie suficiente două ouă, o felie de drob şi una de cozonac.
„Drobul e bun pentru că el conţine multă verdeaţă care compensează faptul că e făcut din măruntaie. Îl puteţi consuma la micul dejun. Nu exageraţi cu ouăle. Sunt suficiente două pe zi”, este sfatul nutriţionistului Eduard Adamescu.
La prânz, puteţi mânca o ciorbă de miel, o friptură cu salată şi garnitură şi eventual un desert, alături de un pahar de vin.
„Ciorba de miel e bună mai ales dacă e făcută cu b