Un regim alimentar bogat în ulei de măsline, alune, peşte, carne de pui şi fructe şi legume are efectul de stăvilar în calea maladiei Alzheimer, se precizează într-un raport publicat de specialiştii de la Universitatea Columbia, din New York, în “Archives of Neurology”. Sursa: Northfoto
“Dieta este, probabil, cel mai uşor mod prin care să modificaţi riscul de boală”, afirmă cercetătorul Yian Gu. Ea adaugă că, deoarece nu există încă un tratament pentru Alzheimer, cea mai importantă este prevenţia.
“Dacă urmăm o astfel de dietă riscurile de a contracta afecţiunea scad considerabil”, a mai spus Gu într-un interviu telefonic acordat Reuters.
În timp ce studiile anterioare în acest sens s-au concentrat asupra anumitor nutrienţi, echipa condusă de Gu a studiat acele grupe de alimente bogate în proteine, vitamine şi minerale despre care s-a spus că au o legătură cu Alzheimerul.
Pe lângă alimentele recomandate, precum uleiul de măsline, peştele sau carnea de pui slabă, există aletele care trebuie evitate, cum ar fi acizii graşi din carnea roşie şi untul.
Noul studiu arată că, pentru prevenirea Alzheimerului, este indicat consumul de alimente bogate în nutrienţi precum Omega 3, Omega 6, Vitamina E, Vitamina B12 şi folaţi, despre care se ştie că sunt necesari bunei funcţionări a creierului.
Verdeţuri şi peste contra lactate grase şi carne roşie
În vederea realizării cercetării, echipa condusă de Yian Gu a colectat, timp de 4 ani, informaţii cu privire la dietele a 2.148 de persoane sănătoase cu vârste de peste 65 de ani. Participanţii la studiu au fost testaţi pentru Alzheimer la fiecare 18 luni. La final, s-a constatat că 253 dintre subiecţi se îmbolnăviseră de Alzheimer.
De asemenea, specialiştii au sesizat că printre cei mai puţin predispuşi la boală se află aceia care consumau în mod regulat ulei de măsline, alune,