Febrilitate în culisele diplomaţiei mondiale, dat fiind că vineri, 25 iunie, începe la Toronto o nouă reuniune la vârf a G8, urmată sâmbătă şi duminică de o reuniune a G20. Unii lideri îşi prefaţează participarea la acest summit, cu vizite oficiale pe continentul nord-american.
Febrilitate în culisele diplomaţiei mondiale, dat fiind că vineri, 25 iunie, începe la Toronto o nouă reuniune la vârf a G8, urmată sâmbătă şi duminică de o reuniune a G20.
Unii lideri îşi prefaţează participarea la acest summit, cu vizite oficiale pe continentul nord-american.
Să spunem de la bun început că liderii politici internaţionali sunt şi ei oameni, care pot suferi din cauza decalajului orar. Nu întâmplător deci unii dintre ei au preferat să ajungă ceva mai devreme în America de Nord, ca să se poată prezenta vineri la summit cât mai odihniţi. Este cazul preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, care se află de marţi în Statele Unite şi care se vede joi cu Barack Obama
Tot joi îşi începe o vizită de trei zile în Canada preşedintele chinez Hu Jintao. La această oră s-ar spune că aceste importante reuniuni la care participă de fapt cei care conduc destinele lumii începe sub auspicii bune. Ruşii, chinezii, europenii, americanii încearcă să nu vină cu mâna goală la Toronto şi au anunţat în ultimul timp măsuri de natură să ducă la relansarea economiei.
China de exemplu a făcut un pas important în direcţia unor exigenţe formulate de partenerii săi comerciali şi a luat măsuri pentru instituirea unui sistem, mai suplu, de schimb al monedei naţionale.
Europenii au anunţat şi ei diverse măsuri destinate resorbirii deficitelor bugetare. Problema este că europenii şi americanii nu par să se inspire din aceeaşi şcoală economică. Washingtonul este neliniştit în legătură cu multiplicarea planurilor de austeritate în Europa şi se teme că acestea vor frâna reluarea creşteri